Δήμος Λευκωσίας - Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο του Αλέκου Σακελλάριου
Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο του Αλέκου Σακελλάριου

Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο του Αλέκου Σακελλάριου

22 (Σάββατο), Απρίλιος 2017 22/04/2017 - 20:30- Σατιρικό Θέατρο

Την κωμωδία «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» (Φίνος Φιλμ) που παρουσιάστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1959 και προβάλλεται συχνά πυκνά στην τηλεόραση την έχουμε όλοι συνδέσει με τον Αλέκο Σακελλάριο που την έγραψε και τη σκηνοθέτησε, τον Μάνο Χατζιδάκι που έγραψε τη μουσική και τους πρωταγωνιστές της, δηλαδή την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δ. Παπαμιχαήλ αλλά και τους Δ. Παπαγιαννόπουλο, Χρ. Τσαγανέα, Ορέστη Μακρή, Μαρίκα Κρεβατά, Γιώργο Γαβριηλίδη, Αννα Μαντζουράνη, Μπέμπη Κούλα κ.ά. Ο γοητευτικός καθηγητής της Φιλολογίας Πάνος Φλωράς θα προσληφθεί δοκιμαστικά σε ένα ιδιωτικό Κολέγιο Θηλέων, με κακομαθημένες μαθήτριες της υψηλής κοινωνίας, που κάνουν τη ζωή δύσκολη στους καθηγητές τους. Μία εξ αυτών βρίσκει το δάσκαλό της (και τον έρωτα) στο πρόσωπο του νέου και φτωχού φιλολόγου.


Ωστόσο, το έργο αυτό του Αλέκου Σακελλάριου πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο «Κυβέλη» το 1944 με μουσική του Μενέλαου Θεοφανίδη. Στη θέση της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν η Μαρία Καλουτά και τον ρόλο του Δ. Παπαμιχαήλ είχε ο Κώστας Μανιατάκης. Ο Φιλιππίδης έκανε τον ιδιότυπο γυμνασιάρχη με το «βεβαίως-βεβαίως», το οποίο από τους κριτικούς της εποχής θεωρήθηκε αποτυχημένο! Στη θεατρική παράσταση εμφανίζονταν ακόμη, οι Γιάννης Αποστολίδης, Θηβαίος, Μπέμπα Δόξα, Κορνηλία Βλαχοπούλου, Λιλή Λις, Ζαφειρίνη Γκιουζέπε κ.ά. Ο μόνος που έπαιξε τον ίδιο ρόλο και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο Ορέστης Μακρής!

Οι ελληνικές ταινίες έκρυβαν πάντοτε μέσα τους, κάτι το αυθεντικό και το γνήσιο. Αληθινοί, τρυφεροί έρωτες και καλοχτισμένες αγάπες, χωρίς το περιτύλιγμα της χυδαιότητας και του αγοραίου σεξ. Γέλιο και κέφι ανέβλυζαν στην επιφάνεια αβίαστα και όχι κατ’ ανάγκη. Ναι, ήταν μοναδικά καλοδουλεμένες!

Καθηγητές εν βρασμώ ψυχής, παιδιά κακομαθημένα πλουσίων και αξιοσέβαστων οικογενειών, προμελετημένες γκάφες εις βάρος των άμοιρων καθηγητών, αστείες και περιπαιχτικές χειρονομίες, μπατσάκια φευγαλέα ανά πάσα στιγμή, απαθανατίστηκαν από τις θεατρινίστικες προσωπικότητες, με ένα ταλέντο, που προερχόταν από την ψυχή τους! Ζωηράδες, νταηλίκια, αθώες ειρωνείες, χτυποκάρδια στα θρανία, χοροί στην ώρα του Ομήρου και μια Ναυσικά να προσπαθεί να γίνει φίλη της Παπασταύρου. Κάτι τέτοιο ανέφικτο φυσικά. Μυστικά, πολλά μυστικά, που ομορφαίνουν και βρίσκονται στης καρδιάς τα βάθη. Αχχχχχχ, έρωτες με την πρώτη ματιά, φλερτ και από πίσω μια Πηνελόπη να ζηλεύει την αιώνια καψούρα μαθήτριας και καθηγητή. Πόσοι δεν το έχετε ζήσει; Μη μου πείτε ψέματα, τώρα...

Την πρώτη μέρα προβολής, η ταινία έκοψε περίπου 21.500 εισιτήρια, αριθμός-ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής, καθώς ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που το είχε καταφέρει. Μέχρι τότε, τα περισσότερα εισιτήρια που είχε κόψει μια εγχώρια παραγωγή ήταν μόλις 16.500 εισιτήρια κατά την πρώτη μέρα προβολής της.

Η ταινία είχε τέτοια επιτυχία που στην καρδιά του χειμώνα άνοιξαν ακόμα και θερινοί κινηματογράφοι με θεατές υπό βροχή για να την προβάλουν. Υπολογίζεται ανεπίσημα πως πάνω από δέκα εκατομμύρια Έλληνες είδαν και ξαναείδαν την ταινία σε διάφορες προβολές τα πρώτα δέκα χρόνια της.


Η ταινία την πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη το 1960 κέρδισε το βραβείο ως μία από τις τρεις καλύτερες ελληνικές ταινίες της περιόδου 1955 – 1960 μαζί με την Στέλλα και τον Δράκο.

0 ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ
Θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1913. Σπούδαζε νομικά αλλά τα εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και  το θέατρο. Μέχρι το τέλος της ζωής του εργαζόταν με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στην δημοσιογραφία. Έγραψε πάνω από 187 θεατρικά έργα και από τα σπουδαιότερά του θεωρούσε το “Ένας ήρωας με παντούφλες”, “Δεσποινίς ετγών 39” και το “Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο”. Στον κινηματογράφο έχει σκηνοθετήσει πάνω από 90 έργα. Έγραψε στίχους για πάνω από χίλια τραγούδια, που τα περισσότερα έγιναν επιτυχίες.Ό ίδιος ξεχώριζε μερικά, όπως το ¨Άστα τα μαλλάκια σου”, “Θα σε πάρω να φύγουμε”, “Ένα βράδυ που’ βρεχε”, ”Γαρύφαλλο στ’ αυτί”, “Σαν κι απόψε” και πολλά άλλα. Επίσης ασχολήθηκε για 40 χρόνια με το χρονογράφημα.

(Από το αρχείο του φιλόλογου Γιώτγου Κιτρομηλίδη)

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
Αναμνήσεις … κομματάκια – κομματάκια, λαμπερά που προσπαθώ να τα βάλω σε μια σειρά.
Ένα τέτοιο λαμπερό «κομματάκι» είναι οι στιγμές που ο Αλέκος είχε επισκεφθεί το υπέροχο νησί σας και την αγωνία που είχα περιμένοντας πάνω από το τηλέφωνο με τα ευχάριστα νέα από την παράσταση «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» των «διόσκουρων» του Ελληνικού Θεάτρου, Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, από το ΘΟΚ με σκηνοθέτη τον αξέχαστο Βλαδίμηρο Καυκαρίδη και με πρωταγωνιστές τον Στέλιο Καυκαρίδη, την Δέσποινα Μπεμπεδέλη και άλλους εκλεκτούς ηθοποιούς.

Και … θυμάμαι σαν να είναι χθες τη χαρά του για το εξαιρετικό ανέβασμα του έργου που είχε δει. Και … τώρα στιγμές μου φαίνονται τα χρόνια που πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα.
Στιγμές … Αλλά τι στιγμές … Και τι δεν έγινε μέσα σε αυτές τις «στιγμές». Ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης δεν είναι πια κοντά μας.

Αυτή τη φορά θα είμαι εγώ που θα απολαύσω τους ηθοποιούς του εξαιρετικού θιάσου, όχι μόνο να ξαναζωντανεύουν την κωμωδία αυτή, αλλά να ξαναζωντανεύει ολόκληρη εκείνη η εποχή που χάθηκε και που μοιάζει λίγο σαν τις πόλεις της καρδιάς μας που δώσαμε τα παλιά νεοκλασικά μας αντιπαροχή, για να κερδίσουμε αυτά τα άθλια δυάρια της κωμωδίας μας με το ένα οφίς και το μπαλκόνι που βλέπει στον ακάλυπτο.

Θέλω από καρδιάς να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές αυτής της παράστασης.
Καλή διασκέδαση με άρωμα μιας άλλης εποχής σαν … τα νεοκλασικά που χάσαμε!

ΤΙΝΑ Α. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (κόρη του συγγραφέα)

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου  με ένα επιτελείο 14 εκλεκτών ηθοποιών και χορευτών.

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου
Σκηνικά-κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Mάνου Χατζιδάκι, Σάββαε Σάββα
Χροργραφίες: Εύα Παπαγεωργοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Παπαγεωργίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Φωτιστής: Αρτέμης Χούτρης

Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Γεωργίου, Λουκία Μουσουλιώτου, Μάριος Δημητρίου, Βασίλης Μιχαήλ, Γιώργος Αναγιωτός, Ανδρέας Ρόζου, Άντρη Αγγελίδου, Ζήνα Καυκαρίδου, Ειρήνη Βύρα, Μικαέλλα Κάσινου, Χριστίνα Χαραλάμποπυς, Παναγιώτα Αναξαγόρου, Ιωάννα Μαραγκού, Χριστίνα Χαραλάμπους

Τακτικές παραστάσεις: Σάββατο 8.30 μ.μ. και Κυριακή 6.30 μ.μ.

Χορηγοί :
Tο Σατιρικό Θέατρο επιχορηγείται από τον ΘOK (Μέγας Θεσμικός Χορηγός). Xορηγός Eπικοινωνίας το Ραδιόφωνο και η Τηλεόραση του ΡΙΚ. Χορηγοί παράστασης: ΟΠΑΠ, ΚΥΠΕ, ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΙΚΟΥ. Στηρίζει το KANAΛI 6 Λεμεσού.